Karpe Diem (NO)

Karpe Diem (NO)

Tja, hvor begynner man? Landets desidert største hiphop-gruppe, ja, kanskje den største gruppen uansett sjanger, uansett tid er selvskreven på listen over artister vi vil ha øverst på programmet. Og Karpe leverer varene. I påsken klarte Oslo-duoen kunststykket å selge ut TRE konserter i Oslo Spektrum, noe svært få andre artister gjør. 17 år inn i karrieren er de rett og slett mer populære enn noensinne. Heisann Montebello! Heisann Norge! Strålende kritikker og uslåelige salgstall. Utsolgte hus fra nord til sør. Spellemenn (to harper senest i januar) og tonnevis med andre priser. Smart, tankefull, energisk og, ikke minst, catchy hiphop som treffer en hel nasjon. Ja, takk! Karpe Diems historie er unik i norsk sammenheng, og Chirag og Magdi er artistene et helt land har vendt seg til gjennom hverdag, nasjonalfest og landesorg.

Tenker man på deres formidable låtkatalog, med låter som "Ruter", "Byduer i dur", "Stjerner", "Under Overflaten (som Marit Larsen)"”og “Piano”, og deres tre singler fra i fjor, kan man bli svimmel av mindre. Dette er musikk som står meislet i stein i musikkhistorien. Låter du kommer til å nynne for dine barnebarn.

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel er ingen nybegynnere. I hele 16 år har de jobbet steinhardt for å oppnå og beholde sin unike status i norsk musikk. Spellemenn og andre priser har formelig haglet over duoen fra Oslo Vest, og for én gangs skyld er det bare å sette to streker under svaret og si: Vel fortjent!

Debutalbumet Rett fra hjertet gjorde dem til stjerner allerede i 2006, og siden dette har det gått slag i slag. Duoen var blant annet de første norskspråklige rapperne til å toppe VG-lista med albumet, Aldri solgt en løgn. Karpe klarer kunststykket å både trøste, underholde og denge oss i hodet med sine friske og originale tekster og musikk. Det er ikke alle artister som får både justisministeren og andre politikere til å reagere offentlig på sin nyeste singel!

"Smart, tankefull, energisk og, ikke minst, catchy hiphop som treffer en hel nasjon. Ja, takk!"

Med de tre singlene fra 2015, “Hvite menn som pusher 50”, “Lett å være rebell i kjellerleiligheten din” og “Au Pair”, satte også Karpe Diem en ny standard for hvordan man både skal og bør lansere musikk nå til dags. Med tre helt eksepsjonelt bra musikkvideoer og et medierush uten like var det ingen tvil om at Karpe var tilbake etter noen stillere år i tenketanken.

Som du snart er i ferd med å få oppleve er dessuten Karpe Diem et live-band av format, med et bunnsolid orkester i ryggen. Gutta sparer ikke på hverken krutt eller krefter fra scenekanten, og med nevnte låter, pluss en haug andre, er det lett å skjønne hvorfor de kalles Norges kanskje viktigste gruppe. Måtte de lenge leve. 

Parkscenen, fredag 5. mai kl. 21:00.

Siste musikk video

Siste artist feeds